طرز تهیه شربت ‌های سنتی

  شربت سنتی

شربت ‌های سنتی مناسب برای روزهای گرم فصل گرما که فرا می ‌رسد مصرف نوشیدنی ‌های خنک نیز زیاد می‌ شود. معمولا جوان ترها برای رفع عطش، آب معدنی، نوشابه، ماءالشعیر و آبمیوه‌ های صنعتی امروزی را می‌ پسندند، ولی قدیمی ‌ترها مصرف انواع شربت‌ های خانگی و گیاهی را به نوشیدنی‌ های صنعتی ترجیح می ‌دهند.

شربت خاکشیر ، تخم شربتی، سکنجبین و… از جمله نوشیدنی ‌های سنتی و وطنی هستند که قدیمی‌ ها نوشیدن آن ها را برای رفع عطش و خنک شدن خیلی کارساز می ‌دانند.

آن ها معتقد هستند شربت این گیاهان با اعتدال در تعریق بدن از گرمازدگی پیشگیری می‌ کند و می ‌تواند برای مدت زیادی آب بدن را تامین کرده و شخص را از تشنگی مفرط مصون دارد.

یکی از این گیاهان خاکشیر میباشد:

خاکشیر دو نوع دارد: یکی تلخ که دانه‌ های آن ریز و رنگ آن متمایل به قرمز میباشد و گونه دیگر شیرین که دانه‌ های آن بزرگ ‌تر و رنگ آن قرمز تیره میباشد البته به عقیده برخی متخصصان این دو نوع خاکشیر از یک گیاه به وجود می ‌آیند و تحول رنگ شان به خاطر کهنگی یا تازگی‌ شان میباشد.

دانه‌ های خاکشیر خلاف عفونی ‌کننده، خلاف انگل و تب‌ بر هستند و به رفع التهاب کلیه کمک می ‌کنند. این دانه‌ ها با کمی شکر، گلاب و آب سرد خیلی ملین و خنک بوده و از سرگیجه، تب، بی حالی، تهوع و بی ‌اشتهایی ناشی از گرمازدگی می ‌کاهند.

شربت خاکشیر همچنین مقوی معده و هاضمه بوده، اشتها و میل جنسی را زیاد می ‌کند و مصرف آن در زمان حاملگی خیلی مفید میباشد.

بیشتر بخوانید:  طرز تهیه ادویه ترشی

دانه‌ های خاکشیر وقتی در مجاورت آب قرار می ‌گیرند می ‌توانند چندین مساوی وزن خود آب جذب کرده و متورم شوند. در عملکرد این دانه‌ ها آب زیادی را در بدن نگه داشته و وقتی بدن به تعریق افتاده و با کمبود آب مواجه می‌ شود از ذخیره ی آب آن ها استفاده می ‌کند بنابراین مصرف این شربت را در روزهای گرم سال و در ساعات اوج گرما که مجبور به خروج از منزل هستید یا اگر به گرما آلرژی دارید توصیه می ‌کنیم.

تخم شربتی

علاوه بر خاکشیر دانه‌ های سیاه ‌رنگی که مردم به آن تخم شربتی می ‌گویند نیز وجود دارد که این دانه‌ ها هم مثل خاکشیر عمل کرده و خاصیت خنک ‌کنندگی و رفع عطش دارند.

شربت سکنجبین

 از نوشیدنی‌ های دیگری که اغلب قدیمی ‌ها از آن استفاده می ‌کنند شربت سکنجبین میباشد. این شربت وطنی دارای طبیعت سرد و خنک بوده و پایان منافع سرکه را دارد و به صفرابر مشهور میباشد.

هنگامی که شربت سکنجبین را با یخ خنک کرده و به همراه خیار رنده شده بنوشند تشنگی را رفع و از التهاب ناشی از گرما می‌ کاهد. بنابراین اگر مثل گذشته از مهمانان خود با شربت خاکشیر، سکنجبین یا تخم‌ شربتی پذیرایی کنید در حق آن ها محبت بسیاری کرده‌ اید.

 البته ناگفته نماند که این شربت ‌‌های وطنی خیلی چاق‌ کننده هستند. از این رو مصرف بدون شکر آن ها را به افراد چاق و دیابتی توصیه می‌ کنیم.

توجه:

 از آن جا که این روزها شربت ‌های سنتی توسط برخی دستفروشان در گوشه و کنار خیابان‌ ها در شرایط کاملا غیر بهداشتی با یخ‌ ها و آب نجس تهیه و عرضه می ‌شوند بنابراین بهتر میباشد این شربت ‌ها را به صورت خانگی تهیه و برای خارج از منزل همراه ببرید.

بیشتر بخوانید:  فواید كلم بروكسل

مطلب پیشنهادی

طرز تهیه مربا گلابی

مواد لازم: 800 گرم شکر، گلابی یا سیب، 1 کیلو آب، کمی سرکه، 1/3 پیمانه …